Moreel verantwoordelijk voor de aarde

Je moet werkelijk potdoof en stekeblind zijn om nu nog niet te weten hoe het met ons klimaat gesteld is. Alle media bezorgen ons hierover, ter gelegenheid van de top in Glasgow, alle nodige informatie.

Meten is weten, jawel. Maar weten alleen is onvoldoende. Er is ook nog motivatie en bezieling nodig om er wat aan te doen. Deze zorgen voor morele druk op de politici om daadwerkelijk de handen aan de ploeg te slaan.

Soms gebeurt het tegendeel. Twee democratische senatoren in de VS, Joe Manchin en Kyrsten Sinema, vonden de klimaatplannen van Joe Biden te ver gaand. Ze boycotten ze omdat ze vrezen niet meer herverkozen te worden. Hun eigen politieke toekomst is immers belangrijker dan de toekomst van deze planeet. Zouden er ook bij ons zijn, die er zo over denken?

Planeet aarde zal het waarschijnlijk nog miljoenen jaren uithouden, ook met opwarming en minder biodiversiteit. Maar de mensheid, met name onze kleinkinderen? Wat voor leven staat hen te wachten?

Aan die motivatie en bezieling kunnen de religies wat doen. Zij hebben ‘de gulden regel’ gemeenschappelijk: “Behandel een ander zoals je zelf wilt behandeld worden”. Ze delen ook de zorg voor deze aarde. Noem het scheppingsgeloof, rentmeesterschap of holisme: alle wereldgodsdiensten zien de mens als een deel van een groter zinvol geheel waarvoor hij medeverantwoordelijk is.

Laten hun religieuze leiders een verbond sluiten met elkaar en aan mentaliteitsverandering doen bij de eigen leden. Zij hebben een belangrijke rol te spelen in deze wellicht grootste crisis die de mensheid thans doormaakt.