Op 11 mei 2022 kreeg taalkundige en linkse opiniemaker Noam Chomsky het woord in de online talkshow van Owen Jones. Jones legt Chomsky enkele gangbare argumenten voor wapenleveringen of andere inmenging in het conflict in Oekraïne. Chomsky weerlegt ze, en voedt zo al wie met oorlogsstokers, links of rechts, in debat wil gaan:

Noam Chomsky: “Er is maar één manier om de huidige ellende snel te beëindigen, en dat is onderhandelen en diplomatiek. Poetin een uitweg bieden waarbij hij niet zijn totale nederlaag hoeft toe te geven.

Doe je dat niet, dan begin je aan een grotesk experiment. Dan gok je met de levens van Oekraïners en de wereld. Dan test je uit of een verslagen Poetin zachtjes weg wil sluipen, of dat hij er toch voor zal kiezen om Oekraïne totaal te vernietigen en een grote wereldoorlog wil beginnen.

De VS willen Rusland verzwakken. Dan krijg je opnieuw wat er in Afghanistan gebeurd is. Denk maar eens na over wat dat betekent voor Oekraïne.

De Britse minister van defensie suggereert nu dat Oekraïne Rusland moet kunnen aanvallen op Russisch grondgebied. Wat betekent dat, Rusland op zijn eigen grondgebied raken? Denk je dat Rusland zegt: ‘Dankjewel, dat was fijn’, of zou Rusland reageren? En reageren kunnen ze.”

Owen Jones: “Is wat Rusland in Oekraïne doet geen agressieoorlog? Hebben de Oekraïners niet het recht om zichzelf te verzetten, zoals ook de Palestijnen dat doen tegen de bezetting van hun land door Israël?”

Chomsky: “De Palestijnen hebben dat recht, en de Oekraïners hebben dat recht ook, dat is de vraag niet. De vraag is: willen we een politiek voeren waarbij de kans erg groot is dat Oekraïne vernietigd wordt? Ja, we hebben het recht om ons te verzetten, maar we realiseren ons dat dat zelfmoord zou zijn. We willen geen zelfmoord plegen, daarom moeten we onderhandelen, waarbij we de agressor een uitweg bieden (…)”

Jones: “Als Oekraïne de bovenhand kan halen in het conflict, heeft het een betere onderhandelingspositie, en kan de uitkomst van die onderhandelingen acceptabeler zijn voor het volk van Oekraïne.”

Chomsky: “Dan onderneem je dus een gruwelijk experiment waarbij je met Oekraïense levens gokt. Laten we dat eens proberen. Laten we hopen dat Poetin de totale nederlaag zal accepteren, en Oekraïne niet zal vernietigen, waar hij wel de middelen voor heeft. Wil je dat experiment uitvoeren? Zeg het dan, maar geef dan ook toe dat je een amoreel monster bent, dat met de Oekraïners niets inzit.

Moeten er wapens geleverd worden aan Oekraïne? Ja, maar doordacht. We mogen enkel wapens leveren waarmee de oorlog niet escaleert naar een wereldoorlog. Dat is wat je doet als je met de Oekraïners inzit. Zit je niet met hen in, dan kan je heroïsche statements maken.”

Categorieën: Uncategorized