De rectoren van de Vlaamse universiteiten Brussel, Leuven, Gent, Antwerpen en Hasselt hebben, samen met de Jonge Academie, een brief gepubliceerd waarin ze hun bezorgdheid uiten omwille van de lage ambities van de Vlaamse regering ten aanzien van energie en klimaat. “De wetenschap is het erover eens dat het klimaat verandert door toedoen van de mens en dat er weldra een omslagpunt zit aan te komen, waarna onze planeet voorgoed verandert en misschien zelfs onleefbaar wordt.

Als er één ding is wat de coronacrisis ons heeft geleerd, dan is het wel dat steunen op de wetenschap loont. Vaccins en medicatie werden in sneltempo ontwikkeld en de bewezen effecten van de andere noodzakelijke maatregelen zoals mondmaskers dragen en afstand houden, helpen de bevolking om die zaken al 20 maanden vol te houden. Waarom gebeurt hetzelfde niet voor de klimaatcrisis?”

Het stemt dan ook onbehaaglijk dat op dezelfde bladzijde van mijn krant (DS 22-11-2021, blz. 27) een column te lezen staat waarin een N-VA politicus de verdediging op zich neemt van wie weigeren zich te laten vaccineren. Hij vergelijkt hen met de joden die, ten tijde van de pestepidemie van 1349, in ons land werden uitgeroeid, omdat haatpredikers de mensen hadden wijsgemaakt dat joden de waterputten van christenen hadden vergiftigd. Een vergelijking die noch kant noch wal raakt. Misschien chargeerde viroloog Peter Piot wel toen hij zei: “De niet-gevaccineerde arts die het leven van patiënten in gevaar brengt, dat is doodslag”. Maar helemaal ongelijk kan ik hem niet geven.

Vrijheid zonder verantwoordelijkheid, is dat geen willekeur? En zijn de wetenschappen niet een godsgeschenk om deze aarde meer bewoonbaar te maken (of te herstellen) voor allen?

Rob

Categorieën: Teksten